POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
delo od doma

Delo od doma in napotki za lažjo organizacijo

Delo od doma se marsikomu morda zdi idealno, vendar ima kljub vsem prednostim tudi svoje slabosti. Po eni strani ste doma, ampak ne preživljate prostega časa, po drugi strani pa lahko pogrešate marsikatere prednosti, ki jih ponuja delo v pisarni. Vseeno pa se da veliko doseči z dobro organizacijo. Pri tem so vam lahko v pomoč spodnji napotki.

Preoblecite se

Ko se preoblečete v druga oblačila, to dobro vpliva na vašo pripravljenost, da boste opravili delo, ki ste si ga zadali. Čeprav se vam mogoče zdi neumno, da bi se preoblačili, ko pa ste vendar doma in vas nihče ne vidi, bo to, da se boste uredili, psihološko pozitivno vplivalo na vašo profesionalnost in zagnanost. Dokazano je, da so ljudje, ki delajo od doma, po tem, ko se preoblečejo, pri delu bolj produktivni in motivirani. O sebi in svoji zmožnostih boste imeli drugačno mnenje, kot če ostanete v trenirki.

Pametni telefon postavite stran od dosega rok

Čeprav se vam zdi lepo, ko si med delom lahko dopisujete s prijatelji, izmenjujete slike in zanimive linke, je na tak način motena vaša pozornost, zato dela ne opravljate tako skoncentrirano, kot bi ga sicer. Številne študije so pokazale, da človeški možgani niso preveč dobri pri opravljanju več del hkrati. Ljudje, ki pravijo, da so dobri pri tem, zavajajo sami sebe. Če želite torej kvalitetno opraviti delo, ki ste si ga zadali, pospravite telefon. Ko boste imeli pavzo, boste imeli dovolj časa, da odgovorite na vsa poslana sporočila.

Najdite najbolj primeren kotiček za delo

Najti optimalen prostor za opravljanje dela je ena izmed najpomembnejših aktivnosti pri organizaciji dela od doma. Prva in najpomembnejša faza je, da ne delate na postelji. Na tak način namreč zmedete možgane, ki posteljo povezujejo s počitkom. Če delo opravljate v postelji, lahko pride do dveh negativnih učinkov. Prvi je ta, da boste med delom kmalu postali utrujeni in boste skoraj zaspali. Če pa bo delo iz postelje postalo vaša praksa, boste lahko zvečer težko zaspali. Za opravljanje dela določite prostor, kjer je čim manj hrupa, dotok sončne svetlobe pa je čim večji.

Sedenje

Ko delate od doma, lahko začnete pogrešati udoben pisarniški stol. Če je delo od doma vaša stalna praksa, je pomembno, da si zagotovite kvaliteten stol, ki naj bi ustrezal naslednjim pogojem: udobna blazina, držala za roke, prilagodljivo naslonjalo, podporo za ledveni del in koleščka. Ni treba, da zapravite celo premoženje za profesionalni ergonomski stol. V današnji ponudbi stolov lahko dobite kvalitetnega že za ugodno ceno.

Ostanite v kontaktu s sodelavci

Če delate izven pisarne, je še toliko bolj pomembno, da ohranjate stik s sodelavci. Pri tem je ključ v dobri komunikaciji. Ob naboru raznovrstnih orodij, ki se vam ponujajo na spletu, je to lahko izvedljivo. Za pošiljanje sporočil lahko uporabljate npr. Slack, za online srečanja Zoom, za deljenje dokumentov z drugimi pa recimo Google drive.

Sestavite urnik

Dobra ideja je, da določite urnik, kdaj točno boste delali in koliko časa. Pametno je, da se opazujete, kdaj ste najbolj produktivni in takrat tudi določite čas za delo. Delo je pametno organizirati v tistem času, ko je dosegljiva večina sodelavcev, da lahko v primeru vprašanj oziroma potrebe po komunikaciji z njimi, takoj vzpostavite stik. Pri tem je pomembno tudi, da dovolj pogosto načrtujete krajše pavze, ko se pretegnete, kaj pojeste ali se sprehodite po stanovanju. Na tak način boste lahko bolj zagnano nadaljevali z delom, kot če bi delo opravljali brez prekinitev.

Ostanite prilagodljivi

Znan miljonar Richard Branson, ki od doma dela šest mesecev na leto pravi, da je fleksibilnost ključ do vzdrževanja produktivnosti pri delu od doma. »Preveč podjetij obstaja, ki ne spozna, kako monotono je leta in leta vsak dan opravljati enako delo in kako to negativno vpliva na motiviranost za delo.« Treba je najti nove načine, kako razbiti monotonost in delo opravljati na drugačne načine. Le tako boste lahko obdržali delovno zagnanost. Branson pravi tudi, da so zaposleni veliko bolj produktivni takrat, ko se jim da določeno svobodo, da sprejemajo svoje odločitve. Delo od doma vam omogoča, da si delovne obveznosti kreirate po svoje, zato poskrbite, da boste delo načrtovali čim bolj kreativno. Če je za opravljanje vašega dela pomembno le to, da imate pred sabo računalnik, je zato lahko odlična ideja, da se v lepem sončnem dnevu odpravite na svež zrak, najdete prijeten kotiček v naravi in tam preživite delovni dan.

Vir: cnbc.com

Scroll to top