POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
davčne blagajne

Davčne blagajne saopnet pos so enostavne za uporabo

Davčne blagajne saopnet pos predstavljajo elektronski način izstavljanja računov. Izstavljanje računov preko sistema davčne blagajne je obvezno v vseh primerih, ko zavezanci stranki izstavijo račun, za poplačilo katerega od strank pričakujejo gotovinsko plačilo. Gotovinsko plačilo pomeni, da stranke plačajo z bankovci, kovanci, plačilno kartico ali s čekom. V primeru, če gre za nakazilo direktno na TRR podjetje, potem tukaj ne govorimo o gotovinski poravnavi računa, zato v tem primeru ta način ni uporaben. Bistvo davčnih blagajn je v tem, da se podatki o izstavljenih računih preko spletne povezave, ki mora biti omogočena, prenesejo direktno na Finančno upravo RS v pregled. FURS na tak način lažje nadzira to področje in ugotavlja morebitne nepravilnosti.

Dodatna oprema, ki jo mora imeti uporabnik poleg davčne blagajne saopnet pos

Davčne blagajne saopnet pos so zelo kakovostne in enostavne za uporabo. Zavezanci se hitro naučijo, kako jih uporabljati. Na začetku je treba v program vnesti določene fiksne podatke kot so podatki o zavezancu, poslovnih prostorih itd. Ko je to enkrat urejeno, potem se sproti vpisuje le posamezne podatke o računih. Poleg  davčne blagajne saopnet pos mora imeti uporabnik za delovanje tega sistema tudi ustrezen tiskalnik, s katerim je omogočeno tiskanje računov. Taki tiskalniki se na računalnik povežejo preko USB ali bluetooth povezave. Uporabnik mora imeti tudi poseben predalček, ki mu služi za varno shranjevanje denarja.

Vezana knjiga računov kot alternativna možnost

Obstajajo pa določena območja, kjer povezava z internetom ni mogoča. Uporabniki, ki živijo na takih predelih, se lahko odločijo za uporabo vezane knjige računov. vanjo se račune vpisuje v klasični, pisni obliki. Tak način je primeren tudi za tiste uporabnike, ki na mesečni ravni izdajo le manjše število računov in jim je tak način izstavljanja računov bližje. Je pa priporočljivo, da si vezano knjigo računov omislijo tudi uporabniki davčnih blagajn. V primeru okvare naprave ali izpada električne energije, je namreč to edini način, preko katerega račun lahko izdajo. Morajo pa naknadno vsi uporabniki vezane knjige računov podatke o izstavljenih računih posredovati na FURS v nekoliko bolj poenostavljeni obliki. To morajo narediti najkasneje do 10. dne v mesecu za pretekli mesec.

Scroll to top