POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
spoznanja do katerih sem prišel

Česa sem se naučil, odkar sem na svojem?

Podjetnik Scott Mautz, govornik in avtor knjig “Find the fire” in “Make it matter” je spregovoril o tem, do kakšnih ugotovitev je prišel 2 leti po tem, ko je pustil svojo prejšnjo službo in se podal na samostojno pot. Scott se je vrgel v predavanja, pisanje in poučevanje. Kljub temu, da je bil na začetku skeptičen, kako se bo vse skupaj obneslo, zdaj z zadovoljstvom gleda na ta korak in na obdobje, ki je za njim. In do katerih spoznanj je prišel?

Podlaga za delo, ki ga opravljam, so zdaj moje vrednote

Ko sem bil še redno zaposlen, sem se trudil, da bi čim bolj ustrezal vrednotam podjetju. Delal sem z namenom, da bi napredoval na višje delovno mesto. Tekmoval sem s svojimi sodelavci. Zdaj sebe nič več ne primerjam z drugimi. Primerjam se le s sabo v preteklem obdobju in razmišljam, kaj sem pri sebi uspel spremeniti na boljše. Za to, kako bom delal, so podlage moje osebne vrednote in ne drugi ljudje.

Pomembno je, kaj delate

Ugotovil sem, da mi je kreativno delo, predavanje, pisanje in drugo, s čimer se ukvarjam sedaj, pisano na kožo. Ob tem, ko to počnem, se namreč počutim živega. Čutim, da zdaj počnem nekaj pomembnega. Nekaj, kar je meni pomembno. Ne da bi se trudil prilagajati drugim.

Ljudje smo narejeni za fleksibilno delo

Šele ko sem se podal na svoje, sem ugotovil, koliko mi pomeni fleksibilnost delovnega časa. Klasičen delovnik od 9h do 17h je precej rutinski in nas omejuje. S tem, ko si sam kreiram, kdaj in koliko bom delal, si lahko dneve prilagajam po svojih željah in potrebam. Če je treba, sem ob določeni uri doma, da skuham kosilo. Ali pa da grem pravočasno iskat hčerko, ko konča s šolo. Fleksibilnost delovnega časa mi omogoča, da preživim več kakovostnega časa z družino.

Ne sprašujem se več, kam letijo dnevi

Ko sem bil redno zaposlen, sem dostikrat razmišljal, kam so odtekli številni dnevi in tedni. Veliko časa sem namreč posvetil delu, v katerem nisem videl pravega smisla. Odkar počnem, kar me veseli, pa dnevi potekajo bolj lahkotno. Več telovadim, manj sem pod stresom, jem boljšo hrano in na splošno uživam v tem, kar počnem.

Še vedno težim k uspehu

Nekaj se ni spremenilo od časa, ko sem bil v službi, do sedaj. Tako takrat kot sedaj si želim biti uspešen. Vendar pa se mi zdi zdaj še toliko bolj pomembno, da ne dosežem zgolj nekega statusa, ampak da s svojim delom služim nekemu višjemu namenu. Da opravljam svoje poslanstvo. To me bogati.

Ne težim več k napredovanju, ampak k novim priložnostim

Ko sem bil v redni službi, sem si zelo želel napredovati. Pomembno mi je bilo tudi, kaj si šef in sodelavci mislijo o meni. Zdaj pa temu ni več tako. Kaj mislijo drugi, me ne definira več na tak način. Zavedam se, da so moje edine omejitve v glavi. Ne živim po tujih standardih, ampak po svojih lastnih.

Učenje in rast nista več nekaj v daljavi

Odkar sem se podal na svoje, sta učenje in rast vsakodnevno na spisku. V zadnjih dveh letih sem se naučil toliko o predavanjih, pisanju in grajenju platform. Če želiš biti uspešen kot podjetnik, moraš biti odprt za stalno učenje.

Imam nadzor nad sestanki

Kot zaposlen sem se moral udeležiti številnih sestankov, ki so mi bili odveč in od katerih nisem imel nič. Odkar sem podjetnik, se sam odločam, s kom bom stopil v stik. To mi daje občutek svobode.

Uživam v nepredvidljivosti

Podjetniki živimo precej nepredvidljivo življenje. Ne vemo, kaj nas čaka v prihodnje. Nekaterim je to morda grozno, meni pa je ta način življenja zelo všeč. Vse je odvisno od mene. Jaz sem tisti, ki se moram stalno domišljati novih možnosti, kako bom preživel, kako delal. Kot podjetnik moraš prevzeti številne vloge in meni je to pisano na kožo.

Vsi dogodki iz preteklosti so me pripeljali sem, kjer sem zdaj

Dostikrat nisem videl smisla v stvareh, ki sem jih počel v življenju. Zdelo se mi je, kot da je vse zaman. Zdaj pa sem ugotovil, da ni tako. Vse izkušnje in znanja, ki sem jih pridobil pri delih, ki sem jih v življenju opravljal, so me pripeljali sem, kjer sem zdaj. Vse je bilo nujen del procesa. Ampak to vidiš šele takrat, ko prispeš na cilj.

Vir: inc.com

Scroll to top