POZOR: Smo SPOT točka! Pri nas lahko uredite tudi spremembo sedeža!
+386 (0)30 708 807
[email protected]
kako se lotiti dela od doma

10 predlogov, kako organizirati delo od doma

Tako kot je delo od doma želja marsikoga in privilegij čedalje večjega števila zaposlenih, pa vse ni tako rožnato, kot se zdi. Že res, da delo od doma pomeni večjo svobodo in fleksibilnost. Zahteva pa tudi boljšo organizacijo in večjo odgovornost. Podajamo vam nekaj napotkov, kako se lotiti tovrstnega dela, da boste pri tem kar najbolj uspešni.

Postavite si urnik in svoje sostanovalce seznanite o njem

Kot eden najbolj motečih faktorjev pri delu od doma se lahko izkažejo vaši družinski člani ali drugi sostanovalci, ki vašega dela na tak način ne jemljejo resno. Stalno komunicirajo z vami in vam ne dajo miru. Pomembno je, da na tem področju postavite jasno mejo. Razložite jim, od kdaj do kdaj se boste posvetili delu. V tem času naj velja, da naj vas zmotijo edino v primeru, če gre za nekaj urgentnega, sicer pa naj vas pustijo pri miru.

Investirajte nekoliko več v delovno opremo

Glede na to, da delate od doma, preživite veliko časa za svojo mizo na svojem stolu pred računalnikom. Če vam pri tem ni udobno, bo to negativno vplivalo na vaše počutje pa tudi na vašo produktivnost.

Priporočamo vam, da nekoliko več financ vložite v kakovosten stol, saj se bo to bogato obrestovalo na vašem zdravju in delovanju. Naj vam bo pri delu udobno.

Razdelite dan v več delov

Dokazano je, da smo lahko najbolj produktivni 90 do 120 minut v kosu, potem nam koncentracija pade. Prav zato izkoristite prednosti dela od doma in si po vsakem takem obdobju vzemite nekaj minut načrtne pavze. Tako boste ohranjali delovno vnemo in se boste kasneje utrudili.

Načrtujte odmore

Poskrbite, da ne boste cel dan obsedeli pred računalnikom. Že preden se lotite dela, jasno opredelite, ob katerih urah si boste vzeli odmore. Načrtujte tudi, kako boste te odmore izkoristili. Boste pojedli kosilo, šli na krajši sprehod? Vse to točno določite. Vsekakor je priproočljivo, da odmore načrtujete čim bolj aktivno. Kratek sprehod ali malo telovadbe je odličen predlog. Tako boste preklopili od računalniškega ekrana in naredili nekaj dobrega za svoje zdravje in dobro počutje.

Izklopite motnje

Seveda je lepo prejeti novo sporočilo, sodelovati v pogovoru na messengerju in prejeti zanimivo sliko od prijatelja. Vseeno pa so te motnje zelo moteče pri ohranjanju koncentracije. Zato med delom izklopite ali utišajte tehnološke naprave, da ne boste sledili vsem novim sporočilom. Tovrstna opravila načrtujte ob prvem odmoru, ki ste si ga postavili.

Vzpostavite rutino

Ena večjih prednosti dela od doma je ta, da vam ni treba z delom začeti ob točno določeni uri in z njim potem tudi ob določeni uri končati. Delovni čas si lahko razporejate sami. Vseeno pa se pri tem lahko hitro ujamete v past in se kar ne lotite dela. Zato je vzpostavitev jasnega načrta dela in rutine nujna. Pri tem pa seveda upoštevajte svoje želje in bioritem, kdaj ste za delo najbolj pripravljeni.

Vaša delovna površina naj bo pospravljena

Sliši se “zlajnano”, ampak deluje. Če boste pospravili svojo delovno površino in z nje odstranili vso kramo, ki vam jemlje pozornost, boste povečali svojo delovno produktivnost. Vzemite si enkrat na teden čas in si uredite svoj delovni kotiček. Na tak način boste tudi takoj našli stvari, ki jih v danem trenutku potrebujete.

Delovni dan načrtujte že en dan prej

Ob koncu dneva je idealen čas, da naredite okviren načrt, kako se boste dela lotili naslednji dan. Katere so tiste glavne stvari, ki jih morate postoriti najprej? Če boste načrt izdelali vnaprej, boste lahko dan začeli na način, da boste začeli cilje čim prej uresničevati in se boste že prej psihično pripravili.

Čim prej začnite z delom

Pri delu od doma obstaja nevarnost, da se spanje preveč zavleče in da k delu pristopite precej pozno. Skušajte biti čim bolj samodisciplinirani na tem področju in vstanite, ko zazvoni budilka. Poskusite čim bolj skrajšati čas, ki poteče od tega, ko vstanete, do tega, ko začnete z delom. Jutranje aktivnosti zreducirajte na najnujnejše. Ni vam treba prebrati vseh novih, preden zalnete z delom.

Zavedajte se prednosti tega, da lahko delate od doma

Ljudje dostikrat pri delu od doma težko ločujejo delo in prosti čas in se to nekako prepleta. Postavite jasne ločnice. Ko nastopi čas, pustite delo in ne razmišljajte o njem. Ključ je v dobri organizaciji in v tem, da se držite zastavljenih ciljev. Delo od doma je privilegij. Vendar pa s sabo prinaša tudi določene izzive. Vendar pa je z zadostno mero samodiscipline možno doseči marsikaj.

Scroll to top